Sådan kommer du ovenpå igen #3: Husk din søvn!

Det absolut bedste råd jeg kan give, når du er ramt af stress er: Sørg for at få 7-8 timers søvn hver nat og i denne artikel giver jeg fem gode råd til at opnå dette.

Det lyder helt enkelt, men når jeg taler med klienter omkring søvn spørger jeg ikke om hvor mange timers søvn de får, men i stedet hvornår de går i seng og hvilken tidspunkt de står op.  

"For vi har en tendens til at overvurdere den mængde søvn vi får"

Søvn er ikke en selvfølge. For mange er det en udfordring – et reelt problem med forringet livskvalitet til følge og stress og søvnproblemer er stærkt forbundne.  

Men det er ikke sikkert, at du har svært ved at falde i søvn eller vågner om natten, hvis du er hårdt ramt af stress. Det er helt individuelt. Nogle falder i søvn lige når de rammer hovedpuden, og sover 8-9 timer non-stop. Men de vågner stadig med træthed i hele kroppen, som havde de kun sovet i få timer. Arbejder du i højeste gear igennem hele dagen, så har din krop og hjerne svært ved at komme ned i gear om aften, hvilket går ud over din søvn. Din søvnkvalitet er nemlig helt afgørende for hvor godt udhvilet du er, når du vågner.

 Læs nedenfor om hvordan du får en bedre nattesøvn

Der er ingen alternativ tekst for dette billede

Sådan får du en bedre nattesøvn

1) Fjern ting udefra, der kan påvirke din søvn negativt

  • Lys: Blåt lys udsætter produktionen af stoffet melatonin i kroppen - vores “indsovningsstof”, hvilket gør det svært for os at falde i søvn. Bl.a. fra Iphones.
  • Manglende aktivitet: En passiv livsstil har negativ indflydelse på din søvn.
  • Din kost: Et stort måltid inden sengetid, samt alkohol eller koffein, vil påvirke din søvn negativt.

2) Kortlæg dit søvnbehov

Find ud af, hvad dit søvnbehov. Hvor mange timer du har brug for at sove for at føle dig frisk og veludhvilet næste dag? En gennemsnits normalsøvn er på 7-8 timer. Sover du mere end det og har du svært ved at sove, så sover du måske for meget.

3) Regelmæssighed

Gå i seng og stå op på samme tidspunkter - hver dag. Det fremmer en regelmæssig døgnrytme. Undgå at sove middagslur i løbet af dagen – også selvom du er søvnig. OBS: er du hårdt stressramt så tag endelig middagslur. Sov, sov, sov så meget du kan, det har din krop brug for! Jo mere hvile jo bedre.

 4) Hold al elektronik ude af soveværelset

Undgå ikke-søvnrelaterede aktiviteter i soveværelset, f.eks. arbejde, besvare e-mails, se TV osv. Brug soveværelset til at sove, så din krop ved, hvad den skal.

5) Brug afspændingsteknikker.

Lær en afspændingsteknik. Det reducerer de spændinger i kroppen, der modvirker din søvn. Brug den, hvis du vågner om natten eller har svært ved at falde i søvn.

Ovenstående anbefalinger kommer fra Dansk Center for Søvnmedicins Rapport "Søvn og Sundhed”

Tankerne myldrer rundt

Tankemylder er nok den mest udbredte årsag til søvnløshed, især for stressramte. Du ligger I sengen og vender og drejer dig hele natten, mens dine tanker går i ring, griber fat i alle tanker, der flyder forbi, om og om igen.

Det kaldes ruminering og betyder drøvtygning, fordi dine tanker følger samme mønster, som en ko, der tygger på græs, synker det, gylper det op igen, tygger lidt mere på det og så synker det igen, for at starte forfra igen og igen.

For at minimere tankemylder skal du sørge for at have ro i hovedet inden du går i seng. Luk ned for al elektronik mindst en halv time inden du skal sove. Læs en god bog, læg et puslespil, hækl, mediter, lav blid yoga, eller lige præcis, det du ved, får dig til at falde til ro. Husk der findes mange forskellige apps medmeditationer, mindfulness- og yogaøvelser, der hjælper med at skabe ro i kroppen.

Der findes flere råd til at få stress ud af kroppen på min blog - om taknemmelighed & pauser