Du skaber selv din arbejdsglæde!

Det lyder måske provokerende, men du er faktisk den eneste, der kan ændre din egen situation.

Du har grundlæggende selv ansvar for din egen arbejdsglæde og trivsel. Den gode leder tager også sin del af ansvaret og forsøger at skabe rammer, hvori du trives og dine behov bliver mødt.

Men i de tilfælde hvor din leder ikke tager sin del af ansvaret (eller ikke har mulighed herfor) er du nødt til at bære ansvaret alene.

Så har du et ønske om større arbejdsglæde, har du altid et valg. Du kan:

  • Blive - uden at ændre noget,
  • Blive - og ændre de forhold, som begrænser din arbejdsglæde,
  • Forlade - og søge arbejdsglæden andetsteds

Der er ikke et af valgene, som er bedre end de andre. Det skal være det rigtige valg for dig.

Blive - ude at ændre noget

Hver morgen du står op og tager på arbejde har du foretaget et valg. Det er ikke altid så nemt at se, når hverdagen kører derudaf. Men hvis du vælger at blive på en arbejdsplads uden at ændre de forhold, som begrænser din arbejdsglæde, så er det vigtigt, at du gør dig selv bevidst om, hvad det er.

Er det forhold, som går imod dine grundlæggende værdier eller som stiller for høje krav, bør du spørge dig selv hvilke konsekvenser det får for dig på lang sigt. Det kan udvikle sig til stress eller udbrændthed.

Er det derimod forhold, som ikke betyder så meget for dig, men stadig fylder, så kan en løsning være at acceptere tingenes tilstand og tage på arbejde alligevel.

Hjemme hos os kalder vi det "at gå i minen".

Der kan være mange årsager til "at gå i minen" giver god mening. Det kan være et job tæt på hjemmet, gode kolleger, en god løn, god pension og sundhedsforsikring. Måske passer arbejdstiderne godt ind i jeres familieliv. Der findes helt sikker flere årsager, men det handler grundlæggende om tryghed og overskud.

Blive - og ændre noget

Du kan også forsøge at ændre de forhold, som påvirker din arbejdsglæde. Nogle ting er du selv herre over. Det kan være dårlig siddestilling med ondt i ryggen til følge eller hvis du ikke får sagt fra overfor en kollega.

Andre ting kan du udøve din indflydelse på. Hvis du f.eks. ikke trives med det åbne kontormiljø, hvor forstyrrelser og larm bliver for meget, så er det vigtigt at sætte ord på og gå til chefen. Måske har han ikke selv tænkt tanken,

Chefen er også kun et menneske og ikke tankelæser.

Det er ikke sikkert chefen lytter første gang. Men for mit eget vedkommende trigger det kun en øget stædighed og vedholdenhed for at få ændringen gennemført. Hvis din indsats for at ændre forholdene forbliver resultatløs kan det være, at forholdet er et vilkår. Det vil sige helt uden for din indflydelse, men et forhold du er nødt til at acceptere. Det giver dig igen to muligheder: blive - uden at ændre eller forlade.

Hvis du bliver uden at ændre, så kan det være nemt at falde i offerrollen, Hvor du giver ansvaret for din manglende arbejdsglæde på chefen eller din dumme kollega. Det er nemt at give andre skylden, men på den måde giver du dem også kontrollen over dit liv.

Forlade

Endelig kan du forlade skuden, hvis du kommer frem til, at du ikke kan acceptere de vilkår, som du møder på jobbet.

Hvis jobbet ikke længere giver mening for dig, er det sandsynligvis fordi du ikke får opfyldt det grundlæggende menneskelige behov, som driver dig mest. Det kan være behovet for udvikling, forandring, anerkendelse, at bidrage til andre, at føle samhørighed eller tryghed.

Så når du går på jagt efter arbejdsglæden et andet sted, så spørg dig selv hvilke behov du søger at få opfyldt et nyt sted, så du ikke ender samme sted igen.


GRATIS COACHING

Lad mig hjælpe dig med at prioritere dit liv

Løsningen på at få mere arbejdsglæde og mening er ikke at jagte idealet eller hvad andre synes er det rigtige for dig.

Du har kun en tid og et liv. Det handler i stedet om prioritering. Og det kan for de fleste drevne mennesker være rigtigt svært at se på egen hånd.

Lad mig hjælpe dig med at få prioriteret i dit liv, så du kan opnå et meningsfyldt arbejdsliv.

Sådan fungerer det:

Du ansøger om en gratis session på 30 minutter ved at skrive en mail til mig på frederiksen1980@gmail.com og her skriver du kort om din udfordring.

Jeg vil dernæst tage dig i betragtning næste gang jeg har ledige gratis sparringer i min kalender.

BBB_4484jpgKarina Riis

Stressmentor & Trivselscoach